12 april 2018  ·  Nyheter

Referat: ICA om hur de arbetar med nudging

ICA

”Det ska vara lätt att göra rätt”

–Nätverksgruppen CSR & Hållbarhet besöker ICA

I tisdags besökte vi, ca 20 medlemmar, ICAs huvudkontor för att lära oss mer om hur de jobbat med nudging för att bland annat få människor att minska sin köttkonsumtion och skapa mer hållbara vanor.

Kvällens talare var Madeleine Andersson, Reporting and Communication Corporate Responsibility på ICA. Det blir många praktiska tips och exempel under kvällen. ICA har en del att ta av där, då de har genomfört och deltagit i flertalet praktiska undersökningar och empiriska studier, genom olika projekt.

Ett sådant spännande projekt är Klimaträtt, där boende i ett hyreshus i Uppsala har fått testa att dramatiskt minska sina personliga klimatavtryck genom att få tillgång till smarta lösningar, inspiration och konkreta förslag. Alltsammans följdes sedan upp med hjälp av Klimaträttappen, som visar vad respektive val har haft för klimatpåverkan.*

”Vi måste äta mindre kött annars går världen under”

…är ett bra exempel på hur man inte bör kommunicera om man vill ”puffa” människor att äta mindre kött. Domedagsscenarier är inget som triggar folk att göra en förändring. Istället menar Madeleine att det gäller att hitta en ”what’s in it for me” och använda en mer bejakande retorik. I ICAs fall resulterade det i ”bättre för hälsan, bättre för miljön och bättre för djuren”, vilket gav en tydlig effekt i fördelningen mellan köp av kött och grönt i butiken.

Om detta skulle implementeras i alla ICAs butiker under ett år skulle klimateffekten motsvara över 25 000 varv runt jorden med bil.**

Det måste också vara lätt att göra rätt, menar Madeleine. Det är viktigt att låta personen göra ett aktivt val. Det får heller aldrig uppfattas som styrt, fortsätter hon, och pekar på många spännande bakomliggande beteendepsykologiska aspekter.

Allra mest lätt att göra rätt blir det förstås om de egna valen kommer av goda vanor. ”Kompis med kroppen” är ICAs satsning för att i tidig ålder lära barn att man mår bra av bra mat och motion.

Stort tack, Madeleine Andersson och ICA, för en riktigt spännande och intressant dragning, samt förstås nätverksgruppens ledare Anna Bengtsson och Maria Lindberg Howard.

*Läs mer om Klimaträtt och vad projektet gav för resultat på http://klimatratt.se/
**Mer om detta på Beteendelabbet

________________

BILDER

ICA

ICA

ICA

Nudging

ICA